Care sunt drepturile pe care le ai ca salariat?
Salariatii nu au posibilitatea sa renunte la drepturile recunoscute prin lege. Orice acord incheiat in incercarea de a renunta la drepturile legale ale salariatilor sau de a le restrange este considerat nul.
Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
☑︎ dreptul la salarizare pentru munca depusa;
☑︎ dreptul la repaus zilnic si saptamanal;
☑︎ dreptul la concediu de odihna anual;
☑︎ dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
☑︎ dreptul la demnitate in munca;
☑︎ dreptul la securitate si sanatate in munca;
☑︎ dreptul la acces la formarea profesionala;
☑︎ dreptul la informare si consultare;
☑︎ dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca;
☑︎ dreptul la protectie in caz de concediere;
☑︎ dreptul la negociere colectiva si individuala;
☑︎ dreptul de a participa la actiuni colective;
☑︎ dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;
☑︎ dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai favorabile daca si-a incheiat perioada de proba si are o vechime de cel putin 6 luni la acelasi angajator;
☑︎ alte drepturi prevazute de lege sau de contractele colective de munca aplicabile.
Articolul 38 din Codul muncii garanteaza protectia drepturilor fundamentale ale salariatilor, stipuland ca acestia nu pot renunta, nici macar voluntar, la drepturile care le sunt recunoscute.
Conform acestui articol, orice tranzactie sau acord intre angajator si angajat care vizeaza renuntarea la aceste drepturi este lovita de nulitate. Aceasta inseamna ca astfel de acorduri sunt considerate ilegale si nevalide din punct de vedere juridic, indiferent de consimtamantul angajatului.
Exemple de situatii in care acordurile dintre angajator si angajat sunt nule prin lege
-
Renuntarea la concediul de odihna: un angajator nu poate cere unui angajat sa renunte la concediul de odihna anual. Chiar daca un angajat ar fi dispus sa accepte o astfel de cerere, orice acord in acest sens ar fi considerat nul.
-
Salariul sub nivelul minim: angajatorul nu poate stabili prin acord cu angajatul un salariu mai mic decat cel minim prevazut de lege, chiar daca angajatul ar fi de acord. Dreptul la salariul minim este protejat prin lege si nu poate fi limitat.
-
Program de lucru extins fara compensatie: un angajator nu poate solicita unui angajat sa accepte un program de lucru peste orele legale fara a compensa munca suplimentara conform legii.
Principalele drepturi ale salariatilor, conform Codului muncii
Articolul 39 din Codul muncii, ofera o lista cuprinzatoare a drepturilor fundamentale pe care le au salariatii in Romania. Aceste drepturi definesc relatia contractuala intre angajat si angajator si sunt esentiale pentru asigurarea unui mediu de lucru corect si echitabil.
a) Dreptul la salarizare pentru munca depusa
Angajatul are dreptul sa fie platit corect pentru munca prestata, inclusiv pentru ore suplimentare, in conformitate cu legislatia in vigoare si contractul de munca.
b) Dreptul la repaus zilnic si saptamanal
Este garantat un numar minim de ore de odihna zilnic si saptamanal pentru a proteja sanatatea si siguranta angajatului. Aceasta include, de obicei, un repaus de minimum 24 de ore consecutive saptamanal.
c) Dreptul la concediu de odihna anual
Fiecare angajat are dreptul la un concediu de odihna platit in fiecare an, in functie de durata muncii efectuate, cu un minim legal impus.
d) Dreptul la egalitate de sanse si de tratament
Se interzice orice discriminare la locul de munca pe baza de gen, varsta, rasa, etnie, dizabilitate, orientare sexuala sau alte criterii protejate de lege.
e) Dreptul la demnitate in munca
Angajatii trebuie sa fie tratati cu respect si sa nu fie supusi unor abuzuri, hartuiri sau intimidari la locul de munca.
f) Dreptul la securitate si sanatate in munca
Angajatorii sunt obligati sa asigure conditii de munca sigure si sanatoase, protejand angajatii de accidente sau boli profesionale.
g) Dreptul la acces la formarea profesionala
Angajatii au dreptul sa participe la programe de formare profesionala care sa le imbunatateasca abilitatile si sa le ofere noi oportunitati de cariera.
h) Dreptul la informare si consultare
Angajatii trebuie sa fie informati cu privire la deciziile care ii afecteaza si sa fie consultati in anumite aspecte legate de activitatea lor.
i) Dreptul de a lua parte la ameliorarea conditiilor de munca
Angajatii au dreptul sa participe la imbunatatirea conditiilor de munca, avand posibilitatea de a contribui la propuneri si solutii care sa optimizeze mediul de lucru.
j) Dreptul la protectie in caz de concediere
Angajatul nu poate fi concediat fara motive legale si justificate. Codul muncii reglementeaza procedurile si protectiile aplicabile in caz de concediere.
k) Dreptul la negociere colectiva si individuala
Angajatii au dreptul de a negocia conditiile de munca, atat individual (in cadrul contractului individual de munca), cat si colectiv, prin reprezentanti sau sindicate.
l) Dreptul de a participa la actiuni colective
Angajatii pot lua parte la greve si alte actiuni colective organizate, pentru a-si apara drepturile.
m) Dreptul de a constitui sau adera la un sindicat
Libertatea de a constitui sau adera la un sindicat este un drept esential, ce permite angajatilor sa fie reprezentati colectiv in fata angajatorului.
m^1) Dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant cu conditii mai bune
Dupa perioada de proba si cu o vechime de cel putin 6 luni, angajatii au dreptul sa ceara transferul pe un post vacant cu conditii de munca mai favorabile.
n) Alte drepturi prevazute de lege
Codul muncii lasa loc pentru alte drepturi suplimentare care pot fi stabilite prin legislatia aplicabila sau prin contracte colective de munca. Prin aceste drepturi se protejeaza si se promoveaza echitatea, securitatea si demnitatea angajatilor in relatia de munca, fiind fundamentale in crearea unui mediu de lucru corect si sigur.
Prin aceste drepturi se protejeaza si se promoveaza echitatea, securitatea si demnitatea angajatilor in relatia de munca, fiind fundamentale in crearea unui mediu de lucru corect si sigur.